Het risico op hoge kosten wil je uiteraard zoveel mogelijk vermijden. Zeker als het gaat om je woning. Bij schade aan je woning of de inboedel zullen de bedragen namelijk erg hoog oplopen. Hoe voorzichtig je ook bent, soms heb je niet in de hand wat er gebeurt. Zo kan het zijn dat je woning door een heftige storm of blikseminslag beschadigt. Ook zorgen huisbranden in Nederland voor verwoestingen. Als je helemaal zelf voor de kosten hiervan moet opdraaien, heeft dit grote financiële gevolgen. Lees hieronder verder over wat een inboedel- en opstalverzekering voor je kunnen betekenen.

Wat is een inboedelverzekering?

Je hoort weleens vervelende verhalen over hoe dieven waardevolle spullen bij mensen thuis stelen of hoe brand grote schade in woningen veroorzaakt. Of misschien hoe een lekkage ervoor zorgde dat het plafond vervangen moest worden. Het zijn allemaal scenario’s waarvan je hoopt dat ze jou nooit zullen overkomen. Toch heb je dit niet geheel in de hand. Natuurlijk kun je je woning zo goed mogelijk beveiligen en beschermen, maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Het kan zomaar gebeuren dat je thuis één keer het alarm voor dieven vergeet aan te zetten, een kaars vergeet uit te blazen of dat een storm heftiger is dan normaal. In deze gevallen zou het fijn zijn als je kunt terugvallen op een inboedelverzekering. Is er sprake van schade aan spullen in het huis (meubilair, elektrische apparaten etc.) door water, storm, brand of diefstal? In dat geval vergoedt de inboedelverzekering kosten die hierdoor gemaakt moeten worden.

Opstalverzekering

Waar je bij een inboedelverzekering de keuze hebt om deze wel of niet aan te schaffen, is een opstalverzekering verplicht. Iedereen die een koopwoning met hypotheek heeft, moet een opstalverzekering afsluiten. Wat is dit dan precies? Het is een verzekering die onverwachtse schade aan een woning vergoedt. Zo kan dit schade door inbraak, storm of brand zijn. Het is verstandig om de voorwaarden goed te lezen. Op die manier ben je precies op de hoogte van bij welke schadeoorzaken de kosten gedekt zullen worden. Overigens gaat het niet altijd om de woning zelf. De opstalverzekering dekt ook schade die gemaakt wordt aan vaste zaken die bij de woning horen. Hierbij kan het bijvoorbeeld gaan om de open haard, erfafscheiding en vastgelegde vloer. Zoals je al wel hebt opgemerkt, zijn een inboedel en opstalverzekering er om je woning te beschermen. Bij hoge kosten aan je woning of aan spullen erin, kun je aanspraak maken op een van de twee verzekeringen. De twee vallen dan ook allebei onder een woonverzekering.